AP Proqramı; AP İmtahanı haqqında

AP Proqramı; AP İmtahanı haqqında

AP İmtahanı Nədir?
Orta məktəb tələbələri üçün təklif olunan Təkmil Yerləşdirmə (AP) proqramı da bu seçimlər arasında tez-tez seçilən alternativlər sırasındadır. ABŞ və Kanadada həyata keçirilən proqram orta məktəb şagirdlərinə hələ orta məktəbdə oxuyarkən universitet səviyyəsində kurslar keçməyə imkan verir. Bu yolla tələbələr həm təhsil həyatında vaxta qənaət etmiş olur, həm də bir çox beynəlxalq təhsil müəssisələrinə asanlıqla qəbul oluna bilirlər.

ABŞ və Kanadada SAT imtahanlarının təşkilatçısı və icraçısı olan Kollec Şurası tərəfindən təşkil edilən Qabaqcıl Yerləşdirmə (AP) proqramı tələbələrə 60 müxtəlif ölkədə, xüsusən də ABŞ-ın təhsil müəssisələrində yüksək səviyyəli təhsil şansı verir.

AP Proqramına Necə Hazırlaşmaq olar?
Demək olar ki, hər bir universitet öz AP qəbul tələbini müəyyən edir. Tələbələr oxumaq istədikləri sahə ilə bağlı kursları bitirməli və sonradan keçiriləcək bacarıq imtahanında uğur qazanmalıdırlar. Əsasən, universitetlər minimum 3 kursdan AP balı tələb edir.
AP proqramının sonunda tələbələrin yiyələndiyi kurslara fizika, kimya, biologiya, statistika və riyaziyyatı misal göstərmək olar.

AP-nin üstünlükləri nələrdir?
AP proqramında qeydiyyatdan keçmək;
Başda Amerika, Kanada və İngiltərə olmaqla qlobal səviyyədə ad qazanmış bir çox universitetlərdə təhsil almaq üçün atılacaq ən faydalı addımlardan biridir. Əslində, hələ orta məktəb təhsili alma səviyyəsində olan tələbələrin bu prosesdə universitet təhsilinə başlamasına imkan yaradan bu proqramla, eyni zamanda, təhsildə uğurlarını artıracaq bəzi bacarıqlar əldə etmək də mümkündür. Gələcəkdə yazmaq, problem həll etmək və daha effektiv işləmək kimi bacarıqların qazanıldığı bu proqramda tələbələr universitet sisteminə erkən uyğunlaşma şansı da qazanırlar.

AP İmtahan Nəticələri Necə Qiymətləndirilir?
AP imtahanının nəticələri imtahanı hazırlayan şura tərəfindən qiymətləndirilir. İki bölmədən toplanan ballar nəticəsində tələbəyə 1-5 arası qiymət verilir. Ümumilikdə 3 AP imtahanı verən və hamısından ən azı 3 bal toplayan tələbələr AP Scholar tituluna malikdirlər və proqramı uğurla başa vurmuş sayılırlar.

AP imtahanının necə verilir?
1 il ərzində 6 AP imtahanı qeydə alına bilər. Məqsədlərinizi düzgün təyin etməlisiniz. Müraciət etmək istədiyiniz şöbəyə uyğun olaraq bir ildə müvəffəqiyyət qazana biləcəyiniz qədər kurs almağınız və imtahanlarda iştirak etməyiniz universitet prosesiniz üçün böyük əhəmiyyət kəsb edir.
İmtahanın müddəti və sualların sayı seçilmiş sahədən asılı olaraq dəyişə bilər. Halbuki imtahanlar adətən 2-3 saat çəkir.
İmtahan çox seçimli suallardan ibarətdir. Çox seçimli suallar kompüter tərəfindən qiymətləndirilir. Siz yalnız düzgün cavablara görə bal alırsınız.

İmtahanların ikinci hissəsi ümumiyyətlə cavabları yaratmalı olduğunuz suallardan ibarətdir. Bu mərhələdə kursun imtahanından asılı olaraq sizdən inşa yazmaq, problemin həllini tapmaq və ya şifahi cavab vermək tələb oluna bilər. Yazılı cavab verməli olduğunuz suallar üçün sizə boş cavab kitabçası veriləcək və cavabınızı orada yazmağınız gözlənilir.

AP qəbul edən universitetlər
Mançester Universiteti