YÖS haqqında tez-tez verilən suallar

YÖS haqqında tez-tez verilən suallar

1. YÖS imtahanı nədir?
Xarici Tələbələr üçün İmtahan (YÖS) Türkiyədəki universitetlərdə təhsil almaq istəyən xarici tələbələrin girə biləcəyi və bu imtahan nəticələrini universitet müraciətlərində istifadə edə biləcəyi bir imtahandır.

2. YÖS imtahanı nə vaxtdan keçirilir?
YÖS 1981-ci ildən keçirilir. Türkiyədə 2010-cu ildən əvvəl ÖSYM (Tələbə Seçmə və Yerləşdirmə Mərkəzi) tərəfindən həyata keçirilirdi. 2010-cu ildən etibarən YÖS imtahanının təşkili və həyata keçirilməsi universitetlərin öz ixtiyarına verilib.

3. Kimlər YÖS imtahanına daxil ola bilər?
Xarici vətəndaşlar Türkiyədə təhsil almaq üçün YÖS imtahanında iştirak etməlidir.

4. YÖS İmtahanı nə vaxt və harada keçirilir?
YÖS İmtahanı universitetlər tərəfindən müəyyən edilən imtahan mərkəzlərində universitetlərin müəyyən etdiyi tarixlərdə keçirilir. İmtahanlar ümumiyyətlə hər il aprel ayından başlayır və iyun ayına qədər davam edir.

5. YÖS imtahanına daxil olmaq üçün yaş məhdudiyyəti varmı?
YÖS imtahanına müraciət etmək, imtahan vermək və universitetlərə yazılmaq üçün yaş məhdudiyyəti yoxdur.

6. YÖS imtahanına neçə dəfə girə bilərəm, məhdudiyyət varmı?
Hər universitet fərqli bir YÖS təşkil etdiyi üçün bir dəfədən çox YÖS imtahanına müraciət etmək və imtahan vermək üçün heç bir məhdudiyyət yoxdur. Bundan əlavə, bir dəfədən çox YÖS imtahanı vermək namizədin balında heç bir dəyişikliyə səbəb olmur.

7. YÖS imtahanına necə müraciət etmək olar?
YÖS müraciətləri universitetin elan etdiyi internet ünvanlarından onlayn olaraq edilir.

8. YÖS imtahan nəticələri nə vaxt açıqlanacaq?
YÖS imtahan nəticələri adətən iyun ayında universitetlər tərəfindən elan edilir.

9. Universitetlər xarici tələbələrə müraciət edərkən nələrə diqqət yetirirlər?
Hər bir universitetin qəbul tələbləri bir-birindən fərqli olsa da, onların bir çoxunun ərizələrində nəzərə aldıqları ümumi qiymətləndirmə meyarları var.
Prioritet və birinci şərt namizədin imtahan nəticəsidir. Hər hansı bir universitetə ​​müraciət edə bilmək üçün namizəd ümumilikdə 40 ballıq həddi keçməlidir və əgər bu, müvafiq universitetin müraciət tələbləri arasındadırsa, ərizə baza balı da keçməlidir.