ACT İmtahanı haqqında

ACT İmtahanı haqqında

ACT İmtahanı Nədir?
ACT İmtahanı hansı hissələrdən ibarətdir?
ACT İmtahanındada necə bal toplamaq olar?
ACT İmtahanını Kimlər Verə bilər?

ACT İmtahanı (Amerika Kolleci Testi)
Xaricdə (xüsusilə ABŞ və Kanadada) universitetlərdə təhsil almaq istəyən orta məktəb məzunlarının iştirakı ilə keçirilən ACT (American College Testing) imtahanı 1959-cu ildən keçirilir. Şagirdlərin orta məktəb illərində əldə etdikləri biliklərin adekvatlığını ölçən ACT imtahanı müəyyən mənada tələbələrin akademik həyata nə dərəcədə hazır olduqlarını qiymətləndirir.
Xaricdə təhsil almaq istəyən orta məktəb məzunlarının akademik bacarıqlarını ölçən ACT (Amerikan Kollec Testi) bir çox təhsil müəssisəsi, xüsusilə Harvard Universiteti, Stanford Universiteti, Kolumbiya Universiteti, Yale Universiteti kimi universitetlər tərəfindən tanınır. Beynəlxalq imtahan ingilis dilində hazırlanır və tələbələrin bu sahədə bilikləri də nəzərə alınır.

İmtahan hansı hissələrdən ibarətdir? İmtahanda necə bal toplamaq olar?
ACT 4 bölmədən ibarətdir: İngilis dili, Oxu, Riyaziyyat və Elm. Bu bölmələrdən başqa istəyə bağlı İnşa Yazma imtahanı da var. Ümumilikdə 215 sualın verildiyi imtahan çox seçimli olaraq tətbiq edilir.
İmtahanda sualların paylanması aşağıdakı kimidir:
İngilis dili / 75 sual: İngilis dili imtahanında; Qrammatika mövzuları və lüğət sualları verilir.
Riyaziyyat / 60 sual: Riyaziyyat imtahanında; Triqonometriya, Həndəsə və Cəbrdən suallar verilir.
Elm / 40 sual : Elm imtahanında; Orta məktəb boyu öyrənilən əsas elm mövzuları ilə bağlı suallar verilir.
Oxu / 40 sual: Oxu imtahanında 20 sual ədəbiyyat və incəsənət, 20 sual isə ictimai elmlərdir.
Seçilmiş inşa bölməsində namizəddən hər hansı bir mövzuda ingilis dilində esse yazması xahiş olunur. ACT-də hər bölmə öz-özünə qiymətləndirilir və mümkün olan maksimum bal 36-dır. İstəyirsinizsə yazı bölməsində maksimum 12 bal toplana bilər. Şöbələrin topladığı balların ortası imtahanın müvəffəqiyyət balıdır.

Nəticələr Nə Zaman Elan Edilir?
nəticələri imtahan verdiyiniz tarixdən 3-8 həftə sonra elan edilir. Əgər tələbələr Seçmə Yazı bölməsində də iştirak etmişlərsə, bu müddət daha 2 həftə uzadıla bilər. İmtahan nəticələrinə yalnız ACT rəsmi saytında baxmaq olar. Şagirdlərin əldə etdikləri ACT nəticələri əvvəllər müraciət etdikləri məktəblərə ötürülür və tələbələrin müraciət proseslərinə daxil edilir.

ACT İmtahanını Kimlər Verə bilər?
Orta təhsilini öz ölkəsində başa vurmuş və universitetdə, xüsusən də ABŞ və ya Kanadada təhsil almaq istəyən tələbələrin verə biləcəyi bir imtahan olan ACT, müxtəlif sahələrdə olan insanların qabiliyyətini ölçmək üçün xüsusi olaraq hazırlanmışdır.
Bu imtahanda iştirak etmək üçün aşağıdakı tələblərə cavab verməlisiniz:
Orta məktəb təhsilini başa vurmaq,
İmtahanda qeyd olunan internet ünvanından qeydiyyatdan keçmək,
Qeydiyyat prosesində tələb olunan imtahan haqqını ödəmək,
Qeydiyyat başa çatdıqdan sonra hazır olan imtahan sənədinin çapına sahib olmaq.